tirsdag 5. februar 2013

★ 10 (7) måneder

Tenkte å komme med en liten oppdatering på Emma i forhold til utvikling og mat. For det har det ikke vært allverden med her inne.

Nå er Emma 10 måneder, og i går var vi på en liten kontroll på helsestasjonen.

Espen og jeg følte i flere måneder at det sto veldig stille i utviklingen til Emma, og det følte nok fysiotrapautene, legene og helsesøstra også. Emma har vært veldig tett og surklete pga astmaen, og vi har følt at dette har hindret henne mye. Vi prøvde å ha henne så mye som mulig på magen, men når hun ble så tett og sliten etter kun ett minutt på magen, var det bare å ta mange og lange pauser på ryggen. I tillegg hadde hun perioder hvor hun slet mye med å svelge grøt og most mat, og brøt seg flere ganger, stakkars. 

Men etter at hun ble friskmeldt etter RSV, endret alt seg. Nå ligger hun mer på magen enn på ryggen, hun ruller bra til begge sider, og både fra rygg til mage, og mage til rygg. Hun skravler som er foss, drar seg bakover og rundt på gulvet. Hun prøver å krabbe, men det er et godt stykke igjen. Og nå spiser hun grøtmåltid fortere enn melkmåltid på flaske.


Hun våkner i 8-9 tiden på morgenen, får 200 ml NAN 2 på flaske, leker og koser på fanget en times tid. Sover to timer. Får en porsjon grøt, leker 1-2 timer, sover i 1-2 timer. Får moste gr.saker og kjøtt + ca 50ml NAN 2. Leker og koser seg med mamma og pappa. Så får hun en porsjon grøt + 100ml NAN 2 til kvelsmat, før hun sovner i 20-21 tiden. Da sover hun til hun våkner i 8-9 tiden neste dag.

Emma er født 3måneder for tidlig, og før hun er ca 2 år, skal man regne at hun er 3måneder yngre enn det hun er. Nå er hun 10 måneder, så i forhold til utvikling og mat skal man tenke at hun er 7 måneder. Det er jo ganske logisk, men det går til tider litt i surr for de Emma er på kontroll hos.

7 måneder. De fleste kan:
- sitte uten støtte: Ja, men bikker noen ganger.
- griper i en bueformet bevegelse: Ja!
- babler: Ja!

 
Halvparten kan:
- kombinere lyder: Ja!
- begynner så smått å krabbe: Nei, men drar seg bakover og rundt.

Noen få kan:
- står med støtte: Ja, i små perioder.
- vinker "ha det": Nei, men vi øver og øver.
- slår ting sammen: Ja!


Helsesøstra var veldig fornøyd med Emma i går, og hun fikk masse skryt! Helsesøstra sa også at siden Emma har blitt såpass sterk i ryggen nå kan vi la henne sitte i Tripp Trapp stolen med bøyle i stedet for NewBorn setet. Så neste innkjøp blir nok bøyle og pute, kanskje i dag. Vi kan også begynne så smått med brødskive, yoghurt og melkeprodukter. Spennende! Da blir hun plutselig mye større igjen, når hun skal sitte selv, prøve og spise ved kjøkkenbordet i TrippTrapp stolen sin. Moro!

Og som vi alltid gjør på HS fikk vi tatt nye mål av Emma.
Vekt: 8724 g  (8347 g)
Høyde: 69 cm  (67 cm)
H.O: 43,5 cm  (42,8 cm)

Det som står i parantes er målene fra 23.januar, 12dager siden, så hun vokser bra igjen etter en periode med mye sykdom.


Oppdateringen ble visst ikke så kort som planlagt. Emma ligger og sover nå, og så fort hun våkner skal Emma og jeg ut å ake. 

Ha en fin dag videre alle sammen!


★ PUSS PUSS ★Ingen kommentarer: